Modern Anlamda Butik Mağaza Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Butik mağaza tasarımı, normal mağazalardan farklıdır. Butik mağazalarda, hazır giyim ürünleri ağırlıklı olup özel tasarlanan ürünlerde satılmaktadır. Her mağazanın kendine özgü bir kitlesi olan, güncel modaya uygun ürünleri bulabilmeniz, oldukça mümkündür.Bu mağazaların tasarımı, dekorasyonu ve içeriği de kurumsal mağazalara göre fark göster memkün. Mağaza sahipleri, bu işletmeyi açmadan önce; nasıl bir görünüm istediklerine karar vermelidirler. Hedef kitlesini çok iyi analiz etmesi gerekmektedir.

Butik mağazaları açmadan önce, rakiplerinizi gözden geçirmeniz oldukça önemlidir. Satmayı düşündüğünüz ürünlerin, tercih edilmesi ve bu ürünlerin, rakip mağazalarda bulunmaması çok önemli bir faktördür. Bunları yaptıktan sonra, butik mağaza konsepti için, uygun bir dükkan seçmeniz gerekmektedir. Hedef kitlenize, sergileyeceğiniz ürün adetine göre analiz edip seçim yapmanız gerekecektir.

Butik Mağaza Tasarımı

Butik mağaza tasarımı yaparken, mağazanın planının tasarıma elverişli olması da avantaj sağlayacaktır. Mağaza seçimini yaptıktan sonra ise, mağazanın dekorasyonu ve hangi konseptle yapılacağına dair, karar verilmesi gerekir.
Mağazaların bulunduğu konuma göre, iç mimari projesinde farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; mağazanız, bir AVM içerisindeyse veya cadde üstündeyse gibi faktörlerden dolayı, mağaza iç mimarisi projesi farklı olacaktır. Avm mağazalarındaki prosedürlerden dolayı, havalandırma, belirli yükseklikler, depolama şartnamesi gibi kuralları her avm yönetmeliğine uygun biçimde tasarlanmalıdır.

Belirlediğiniz dükkanın tasarımı, hedef kitlenizin zevkine hitap etmesi gerekir. Bu durum, marka bilinirliğiniz ve prestijiniz açısından oldukça önemlidir. Girişim plandığınız işletmeye başlamadan önce, kiralayacağınız dükkanın konumunda günde kaç kişinin geçtiği, nasıl bir kesim tarafından tercih edildiğini analiz etmeniz gerekir. Aynı zamanda, mağaza vitrin tasarımında dikkat etmeniz gereken unsurlar var. Vitrinin güneş alması bazı renklerin solmasına sebebiyet verebilir. Vitrinde, solgun görünen ürünleriniz, müşteride olumsuz etki bırakabilir.

Butik Mağaza Nasıl Olmalıdır?

Yeni butik açmak isteyenler için, butik mağaza nasıl olmalıdır? Sorusunu oldukça merak etmektedir. Butik mağaza; ürün açısından da, iç mimari tasarım açısından da, diğer mağazalara benzemez. Butik mağazalarda, etkileşim çok önemlidir. Müşterileriniz ile kurduğunuz iletişime ve onların ürünleriniz ile girdiği etkileşime önem verin. Markanız ile birlikte duygusal bağ kurmasını sağlayın. Butik mağazalar iç mimari proje desteği olmadan, ezbere yapılan hatalardan birisi aydınlatma oluyor. Örneğin; yanlış bir aydınlatma sistemi tercih ettiğinizde, bu ışık mağazanızda ki ürünleri oldukça solgun veya çok parlak gösterebilir. Butik mağazalarda, ürünlerin renkleri, kumaşın dokusu, ürün malzemesi belli olması çok önemlidir. Aynı zamanda; çok abartılı, fosforlu ya da simli ürünleri tercih ederseniz, karmaşa yaratmanıza sebep olur. Bu kargaşa, müşterinin hem gözlerini yorar, hem de butik mağazanızda ki diğer ürünlerin, varlığını örtbas eder.

Butiğinizin, içinde bulunan bütün parçaları özenle seçmeniz gerekir. Örneğin; vitrin mankenleri, askılıklar ya da sandalyeleri bile, konseptinize uygun bir şekilde seçmeniz gerekmektedir.

Mağaza hakkında yazdığımız diğer yazılarıda okuyabilirsiniz. 🙂

Mağaza Tasarım Kriterleri

Mağaza Tasarımında 5 Altın Kural[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]