Yurtdışı fuar destek programları Türkiye’de 2017 yılında devreye girmiştir. Buna göre yurtdışında bulunan fuarlara katışım sağlamak isteyen firmalara belirli oranlarda fuar desteği yapılır. Fuar desteğinin ne kadar olacağı katılım gerekecek fuara ve firmaların sektörlerine göre değişir.
Yurtdışı Fuar Desteği Nedir?
Yurtdışı fuar destek ödemesinde firmalar için belirlenmiş bir fuar limiti bulunmaz. Firmalar yurtdışında istedikleri kadar fuara katılım başvurusu yapabilir. Başvurusu kabul edildikten sonra firmalar istenilen fuarlara yıl içerisinde katılım gösterebilir.
Yurtdışı fuar destek başvurusu yapmak isteyen firmalar başvuru için gerekli evrak ve başvuru aşamaları hakkında bilgileri Ticaret Bakanlığı resmî sitesinden öğrenebilir.
Yurtdışı Fuar Desteği Yüzde Kaç?
Yurtdışında fuarlara katılmak isteyen firmalar Ticaret Bakanlığı ile iletişime geçerek sunulan desteklerden faydalanabilir. Bakanlık, her bir yurtdışı fuarı için belirli oranda bir teşvik miktarı belirlemiştir. Bu doğrultuda firmalar katılacakları fuar hakkında ön bilgileri bakanlığa sunarak hangi oranlarda destek alabileceklerini öğrenebilir. Firmaların yurtdışı fuar destek limitleri %30- %55 arasındadır.
Yurtdışı fuar destek ödemelerinde firmaların sahip olacağı standın metrekare cinsinden ölçüsü önemlidir. Destek esas tutarı ile fuar alanında kullanılacak metrekare ölçüsü birbiri ile çarpılır. Destek için verilmesi kararlaştırılan ödemenin üst limiti her yıl güncellenir.
Yurtdışı Fuar Desteği Nasıl Alınır?
Yurtdışı fuar destek programları her dönemde bakanlık tarafından güncellenir. Her yıl ve her dönemde yeni alınan kararlar ile firmaların yurtdışında bulunan fuarlara katılımına teşvik verilir. Burada temel amaç daha fazla firmanın yurtdışına açılabilmesidir. Farklı ülkeler ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve firmaların daha uzun soluklu hizmet verebilmesi adına bakanlık her dönemde firmaları yurtdışı fuarlarında destekler. Yurtdışı fuarlarında standı ile yer almak isteyen firmaların yurtdışı fuar destek kapsamına alınabilmesi için;
-
Türk Ticaret Kanunu hükümlerini içerecek şekilde kurulmuş olması gerekir.
-
İMM, EİB ve İTKİB gibi ihracat gerçekleştiren birliklere üye olmaları gerekir.
-
Türkiye’de yerleşik bir pozisyonda üretici ya da imalatçı konumunda yer almalıdır.
Bu şartlar dışında şahıs şirketi olarak hizmet veren firmalar yurtdışı fuar destek kapsamında yer almaz. Tacir sıfatında bulunan kişilerin fuara katılım desteği alabilmeleri için şahıs şirketi sınıfından ayrılması gerekir.
Yurtdışı fuar teşvik kapsamına, dünya genelinde düzenlenen bütün fuarlar dahil değildir. Fuar destek programı kapsamına girmesi için fuarların birtakım özelliklere sahip olması gerekir. Bunlar;
-
Ticaret Bakanlığı’nın düzenlediği uluslararası fuar listesinde yer alması
-
Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş organizatörler tarafından fuara Milli katılım organizasyonu gerçekleştirilmesi
Şeklindedir.
Yurtdışı Fuarlara Milli ve Bireysel Katılım Nedir?
Yurtdışı fuar destek başvurusu sırasında firmaların başvuruyu hangi koşullarda yapacağı önemlidir. Bu fuarlara bireysel olarak katılım sağlayacak olan firmalarda;
-
Şirket için yer tahsisini bizzat firma sahibi fuar organizatöründen yapar.
-
Fuara dair her türlü harcamayı firma sahibi karşılar.
-
Fuar içerisinde kullanacağı stant tasarımına firma sahibi kendisi karar verir.
-
Fuara götürülecek her türlü ürünün nakliye giderini firma sahibi karşılar.
Yurtdışında düzenlenecek olan fuarlara Milli katılım ile gidecek olan firmaların,
-
Fuar içerisindeki stand yerini Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan organizatörler yapar.
-
Fuar içerisinde kullanılacak olan standın yapısı, Milli katılım yolu ile katılan diğer firmalarınki ile aynı olur.
-
Fuar için harcanacak bütün nakliye giderleri organizatörler aracılığı ile karşılanır.
Yurtdışı Fuar Desteği Başvuru Süresi Nedir?
Yurtdışı fuar destek başvurusunda 2017 yılı sonrası başvurularında ön başvuru kaldırılmıştır. Bu sayede firma sahipleri direkt olarak başvuruda bulunabilir. Firma sahipleri herhangi bir ön onay almaya gerek kalmadan fuar sonrası 3 aylık zaman içerisinde başvuruda bulunabilir. Fuara Milli ya da bireysel katılımcı olarak gitmek isteyen firmalar da yine 3 ay içerisinde başvurularını gerçekleştirebilir.
Yurtdışı fuar için yapılacak başvuruda firmaların kendilerinden istenecek evrakları eksiksiz olarak hazırlayıp sunması gerekir. Eğer belgelerde herhangi bir eksiklik tespit edilirse bu durumda firmaların bu eksikliği 30 iş günü içerisinde gidermesi gerekir. Eksik belgelerin tamamlanması ile başvuru tekrar değerlendirmeye alınır. Eksik belge giderme için tanınan 30 iş günü süresini geçiren firmaların başvurular geçersiz sayılır.
Yurtdışı fuar destek için başvuruda bulunan firmaların değerlendirme sonucu olumlu olduğunda firmalara bilgi verilir. Destek paket ödemesi almaya hak kazanan firmalar kendilerine gelen bildirinin ardından destek ödemelerini ilgili kanallar aracılığı ile tahsil edebilir.
Sizde Stand Kiralama Fiyatları ve Stand tasarımları konusunda uzman kadro ile çalışmak isterseniz. 0(212) 706 2832 veya iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.